Ultra Gezond
Image default
Onderwijs

Een boek over hoogsensitiviteit lezen

Hoogsensitief is een vorm van introversie. Het wordt gekenmerkt door een verhoogd vermogen om de wereld op een diep niveau te ervaren, wat vaak leidt tot gevoelens van overweldiging, overstimulatie en angst als reactie op alledaagse ervaringen. Hoogsensitief zijn kan zowel positief als negatief zijn. Er zijn echter veel manieren voor degenen die HSP’s (Highly Sensitive People) zijn om hun unieke gaven te beheren om een ​​gelukkig, gezond leven te leiden. Door een hoogsensitief boek te lezen, kun je meer te weten komen over je hoogsensitiviteit of over de hoogsensitiviteit van anderen.

Wat is hoogsensitief?

Je moet eerst begrijpen wat het betekent om een hoogsensitief persoon te zijn. Er zijn verschillende definities van hoogsensitief, maar de eenvoudigste is dat HSP’s mensen zijn die sterker reageren op gebeurtenissen dan anderen in hun omgeving. HSP’s kunnen gemakkelijk overweldigd worden door sterke prikkels zoals felle lichten en harde geluiden. Ze kunnen ook moeite hebben om zich te concentreren op het werk of om te ontspannen als ze zich moe of gestrest voelen. Hun hersenen hebben het te druk met het verwerken van alle stimulatie om hen heen.

Hoe gaat een hoogsensitief persoon om met conflicten?

De kans is groter dat je conflicten probeert te vermijden met mensen die niet hoogsensitief zijn. Het kan zijn dat je bang bent voor afwijzing of dat je gewoon niet wilt omgaan met de emotionele spanning van ruzies en meningsverschillen. Dit kan betekenen dat er situaties ontstaan ​​waarin er problemen zijn die tussen twee mensen moeten worden aangepakt en opgelost, maar geen van beiden wil het risico lopen om een slechte situatie te verergeren door het ter sprake te brengen. Als dit geldt voor jouw vriendengroep, kunnen je vrienden zich in een situatie bevinden waarin ze gevoelens hebben over iets of iemand, maar niemand anders.

Wat zijn enkele voordelen van hoogsensitief zijn?

Een voordeel van hoogsensitiviteit is dat je beter bent afgestemd op je omgeving. Je bent je meer bewust van anderen en hun behoeften. Je bent hierdoor empathisch en meelevend. Dit kan vooral nuttig zijn voor diegenen die wat meer begeleiding of ondersteuning in het leven nodig hebben. Het is ook aangetoond dat gewetensvolle personen, die eigenschappen met een hoge gevoeligheid bevatten, over het algemeen een betere gezondheid en welzijn vertonen dan mensen met een minder goed geweten.

Wat kan een hoogsensitief persoon doen om effectiever te zijn?

Creëer een rustige ruimte voor jezelf. Dit kan zo simpel zijn als een kleine, stille kamer waar niemand je lastig valt. Het kan zo uitgebreid zijn als het creëren van een echt thuiskantoor. Het belangrijkste punt is dat dit een plek is waar je naartoe kunt gaan als dingen teveel worden. Je kunt jezelf kalmeren zonder dat je zorgen hoeft te maken over de behoeften van iemand anders.